20 september 2018 (8u30-13u) – DigitYser Brussel
Blockchaintechnologie gaat de komende decennia alle maatschappelijke sectoren van de samenleving radicaal veranderen, zo wordt vaak gezegd. Maar wat betekent deze technologie voor publieke en private opsporings-en inspectiediensten ? Verandert blockchain ook de wereld van de fraudeur en die van de fraudejager ? Kan een criminele organisatie makkelijker geld witwassen met cryptocurrencies zoals de Bitcoin en Monero ? En wat als een crimineel netwerk cocaïne smokkelt en vrachtpapieren vervalst, helpt de blockchain dan om de daders beter op te sporen ? Biedt deze technologie de mogelijkheid voor het publieke opsporingsapparaat om op high-tech gebied enorme sprongen voorwaarts te maken, waarin de opsporing zich richt op oorzaken in plaats van te dweilen met de kraan open en waar de nadruk wordt verlegd van het zoeken van boeven naar het zoeken naar de plekken waar ze op darknet transacties plegen ? Welke rol kunnen bijvoorbeeld opsporingsdiensten spelen om digitale marktplaatsen veiliger te maken ?
Kortom, in dit praktijkgericht seminar willen we niet allen tonen welke de bedreigingen zijn van deze technologie voor de opsporing, maar ook welke de kansen zijn die deze nieuwe technologie biedt.
Op het einde van de voormiddag wordt de winnaar bekend gemaakt van de CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk (academiejaar 2016-2017).
Deze studievoormiddag is een initiatief van de studielijn ‘Bijzondere inspectiediensten en fraude’ van het CPS
Piloot: Bart De Bie (I-Force)
Leden werkgroep: Antoinette Verhage (UGent), Nathalie Roegiers (CPS), Kristof Vanderhasselt (e-auditor FOD Aafisc – NCO FOD Financiën), Wouter Loncke (Analist BISC Belgian Internet Service Center, FOD Financiën), Yve Driesen (Dir Ops FGP Limburg), Filip Lacroix (bitcoin specialist FCCU), Christophe Landries (specialist darkweb en crypto currencies FCCU)
U kan de presentaties van de sprekers hieronder in het programma downloaden. Van de ontbrekende presentaties kregen wij nog geen toestemming van de auteurs.
Dagvoorzitter: Bart De Bie, (piloot van de werkgroep “bijzondere inspectiediensten en fraude van het CPS) Partner I-Force en vice-president IFA (Institute of Fraud Auditors)
8u00: Ontvangst van de deelnemers
8u30: Verwelkoming door de dagvoorzitter
Bart De Bie, Partner I-Force en vice-president IFA
8u40: Inleiding: Wat is blockchain? Wat betekent Blockchain vandaag? Wat in de toekomst? Download presentatie
Bart De Bie, Partner I-Force en vice-president IFA
9u10: Van ‘blockchain of custody’ tot ‘criminal smart contracts’. Criminelen én politie omarmen blockchain Download presentatie
Yve Driesen, Hoofdcommissaris, Directeur Operaties, FGP Limburg
9u30: Wetgevend kader: juridische vraagstukken gekoppeld aan Blockchain Download presentatie
Brecht De Keersmaecker, Substituut Procureur-generaal Antwerpen
10u00: Koffiepauze
10u20: Juru: Trusted Identity platform for shared economy purposes and personal data sharing: presentative van het project rond Indentiteit
Jo Vercammen, Juru
(Juru is the first company to release a network of Bitcoin ATM machines in Belgium and started with advocating the possible application of Blockchain technology in financial and governmental institutions)
10u40: Welke zijn de opsporingsmogelijkheden van blockchain voor de politie? Download presentatie
Spreker: Christophe Landries, FCCU
11u00: Mogelijkheden van blockchain binnen de overheid Download presentatie
Roel Verhaert, oud-stadssecretaris van de stad Antwerpen
11u20: Blockchain in supply chain: licht in de duisternis. Hoe blockchain en Internet of Things zorgen voor transparantie in de goederenketen Download presentatie
Leandro Rossi, Klant coördinator nationaal, FOD Financiën – Douane & Accijnzen – Departement Marketing – Team Economic Support
11u40: Onweerlegbaar bewijs door blockchain in BSAF analyses Download presentatie
Spreker: Dirk Dierickx, Adviseur-generaal – Afdelingshoofd E-audit, FOD Financiën – Fiscaliteit – Particulieren, Nationaal Centrum Opsporingen – Afdeling Regionale Audit en Informaticadiensten
12u00: Afsluiting door de dagvoorzitter
12u15: Prijsuitreiking CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk (academiejaar 2016-2017)
door Marc Bloeyaert, voorzitter a.i. CPS-prijs
Voor info over genomineerde werken: klik hier.
De winnaar is Stephanie Beckers, criminologische wetenschappen KULeuven met de scriptie “Horen, zien en … zwijgen? Een rechtsvergelijkend onderzoek tussen België en Engeland (en Wales) over de geheimhoudingsplicht van sociaal werkers betreffende de informatie-uitwisseling in de strijd tegen islamistische gewelddadige radicalisering”.
De auteur bespreekt een hot topic dat momenteel sterk in transitie is en analyseert de diverse voor- en nadelen van de geheimhoudingsplicht binnen de informatie-uitwisseling in België en Engeland. Aandacht wordt besteed aan maatregelen die mogelijks kunnen genomen worden en inspirerend zijn voor politie, justitie en het welzijnswerk.
Eén van de genomineerden van de CPS-prijs is Shana Soetaert, criminologische wetenschappen UGent. Haar scriptie “Bitcoins en criminaliteit, een onvermijdelijk verband? Onderzoek naar de uitdagingen bij de aanpak van criminaliteit gepleegd met bitcoins” heeft het net niet gehaald. Een samenvatting van haar scriptie kan u hier downloaden. Wie interesse heeft, kan de volledige scriptie opvragen via sec@policingandsecurity.be.
12u30: Netwerklunch en drink
Download hier de lijst.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.