Op de algemene vergadering van 6 december 2016 werd Prof. dr. Dirk Van Daele, Gewoon hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven (Leuvens Instituut voor Criminologie), benoemd tot voorzitter van het Centrum.
Van 2004 tot 2015 was Prof. dr. Paul Ponsaers, Gewoon hoogleraar bij de Vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Gent, voorzitter van het Centrum. In 2016 werd het voorzitterschap ad interim waargenomen door Alain Duchatelet.
Ondervoorzitter is de heer Mark Crispel, Hoofdcommissaris-korpschef bij de politiezone Zennevallei. Marc Bloeyaert en Fernand Hollevoet versterken het dagelijks bestuur.
Deze bestuursleden worden ondersteund door de secretaris, Nathalie Roegiers.
Samen zijn zij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het CPS.
Raad van Bestuur en Algemene Vergadering
Raad van Bestuur
Het Centre for Policing & Security heeft een raad van bestuur. Deze vergadert tweemaandelijks en bestaat uit vertegenwoordigers van de lokale en federale politie en andere veiligheids- en opsporingsdiensten, hulpdiensten, overheden, private partners én academici. De samenwerking tussen deze veiligheidsdiensten en de academische wereld blijkt dus niet alleen uit de vormgeving en de inhoud van de georganiseerde activiteiten maar zij zit reeds in de structuur van het CPS verweven.
Het komt de raad van bestuur toe de verschillende mandaten van de bestuursleden te definiëren.
Sinds 2015 wordt gewerkt middels een matrixstructuur volgens een aantal studielijnen. Dit zijn werkdomeinen waarrond het CPS wenst te werken. Zo beperkt het CPS zich niet tot louter politiegerelateerde problemen en materies maar focust het zich op de ruime veiligheidssfeer. Het doel hiervan is een ruim publiek aan te spreken.
Het gaat om volgende werkdomeinen:
politie
lokaal integraal veiligheidsbeleid (LIVB)
bijzondere inspectiediensten en fraudebestrijding
evenementen en crisisbeheer
innovatie en publiek-private samenwerking (PPS)
internationale politiële en justitiële samenwerking
politionele bevoegdheden
De raad van bestuur vergadert 5 à 6 maal per jaar. Het dagelijks bestuur stemt onderling af bij dringende zaken. Alle leden in de matrix zijn leden van de raad van bestuur. Het is de bedoeling dat op de vergaderingen van de raad van bestuur telkens minstens één van de piloten per studielijn aanwezig is.
Onder de bestuurders worden, naast de voorzitter, maximum twee ondervoorzitters aangewezen. Daarnaast werd sinds 2018 ook een beleidsondersteunende functie toegevoegd. De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering en de mandaten worden binnen de raad verdeeld. De raad van bestuur kan voor het behandelen van bepaalde punten om de aanwezigheid verzoeken van externe experten. De raad van bestuur coördineert de werking van het centrum en doet voor de concrete uitwerking ervan een beroep op de medewerking van leden van de algemene vergadering.
De agenda van deze raad van bestuur gaat meer in de richting van interne visievorming als toetsingskader voor de beoordeling van voorstellen betreffende acties, werkzaamheden zoals voorgesteld in de bijeenkomsten van de nieuwe algemene vergadering (die minstens twee keer per jaar vergadert). De leden van de raad van bestuur zijn onbezoldigd.
Volgende personen maken deel uit van de raad van bestuur :
Leden van de algemene vergadering van de vzw zijn lid van het CPS. Leden treden vrijwillig toe en dragen bij tot de realisatie van de missie op vrijwillige basis. Zij zijn bereid belangeloos op te treden als werkende leden. Zij treden toe in persoonlijke naam en vertegenwoordigen geen instellingen, noch organisaties of belangengroepen.
Het CPS huldigt het principe dat de leden ervan zich vrij kunnen uitdrukken. Dit betekent dat zij in persoonlijke naam opinies kunnen verwoorden of verdedigen. Alle overige leden dienen hiermee respectvol om te gaan. Anders gezegd wordt in de schoot van het CPS geen rekening gehouden met hiërarchische verhoudingen die erbuiten mogelijkerwijs spelen. Kortom, het CPS moedigt iedereen die de missie ervan wenst te onderschrijven aan om zich actief in te zetten voor de realisatie van deze missie en dit wars van enige hiërarchische geleding waarin men zich ook moge bevinden buiten de context van het CPS.
De rol en functie van de algemene vergadering betreft een algemene “werk”-vergadering, waarbij de voorstellen voor de diverse initiatieven initieel worden toegelicht, voorgesteld en goedgekeurd. Hier worden tevens de concrete uitvoering van die werkplannen en de inbreng van de leden afgesproken. Deze algemene vergadering vervult dus een functie waaruit het daadwerkelijk engagement en de betrokkenheid blijkt van de leden bij de werking van de vzw.
Daarnaast wordt de Algemene Vergadering minstens jaarlijks bijeengeroepen om een aantal belangrijke beslissingen te nemen die de wet voor dit orgaan uitdrukkelijk voorbehoudt, o.a. de goedkeuring van het budget en van de financiële rekeningen. In de algemene vergadering zetelen eveneens vertegenwoordigers van de lokale en de federale politie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, overheden, private partners en academici.
De leden van de Algemene Vergadering zijn onbezoldigd.
Volgende personen maken deel uit van de algemene vergadering :