24 oktober 2017, Koninklijke Bibliotheek van België, Parkroom
De afgelopen jaren werkte men hard aan een doelmatigere bestrijding van fraude tegen de publieke middelen – ook wel verticale fraude genoemd – zoals fiscale fraude en sociale fraude. Fraude treft echter niet alleen de overheid, maar ook ondernemingen. Die vorm van fraude, de zogenaamde ‘horizontale fraude’, vormt een ernstige bedreiging voor de private sector en voor de slagkracht van onze economie. Toch wordt horizontale fraude stiefmoederlijk behandeld door het publieke opsporingsapparaat. Bij die vorm van fraude moet niet alleen gedacht worden aan misbruik van (financiële) werkmiddelen van een onderneming maar ook – en in toenemende mate – aan het digitaal stelen van (vertrouwelijke) informatie en/of het platleggen van het bedrijfsnetwerk.
Daarnaast bestaan er ook andere vormen van onrechtmatig handelen binnen overheidsorganisaties die steeds vaker door fraude-auditoren worden onderzocht en dat zowel op federaal, regionaal als lokaal niveau.
Gespecialiseerde forensische auditoren spelen al meer dan twintig jaar een zelfstandige en aan het strafrechtelijke overheidsingrijpen complementaire maat-schappelijke rol, in een sfeer van vreedzame co-existentie. Dat gebeurt echter in een sterk verouderd wettelijk kader, dat dateert uit 1991 en dus niet is aangepast aan de noden van een moderne geïntegreerde recherche, met alle gevolgen van dien. Wetgeving alleen is echter niet voldoende: de publieke en private sector zullen hun krachten inzake horizontale fraudebestrijding en cybercrime moeten bundelen en hun activiteiten (beter) op elkaar afstemmen.
Tijdens onze studiedag op dinsdag 24 oktober willen we het debat voeren over de (juridische) toekomst van de fraude-auditor en de private ‘corporate investigator’ en de noodzakelijke afstemming tussen publieke en private actoren wat betreft horizontale fraudebestrijding en cybercrime.
Dagvoorzitter: Rudy Hoskens, Voorzitter Instituut van Fraude Auditoren
9u00: Ontvangst met koffie en thee
9u30: Verwelkoming door de dagvoorzitter
Rudy Hoskens, Voorzitter Instituut van Fraude Auditoren (IFA)
09u45: Pijnpunten van de huidige regelgeving bij de inzet van corporate investigators Download presentatie
Dirk Lybaert, Chief Corporate Affairs Officer, Proximus
10u05 : Welke meerwaarde kan de fraude auditor bieden bij een onderzoek naar bedrijfsfraude ? Download presentatie
Prof. Dr. Alexandra Van den Abbeele, Head of the Research Centre Accountancy, KU Leuven
10u25: De visie van een parketmagistraat op het vervolgingsbeleid van horizontale fraude Download presentatie
Steven De Winter, eerste Substituut Procureur des Konings en sectiechef van de financiële en fiscale sectie van het parket Antwerpen
10u45: De bucket list van een gerechtelijk directeur in de aanpak van financieel-economische criminaliteit
(presentatie wordt op verzoek van de spreker niet gepubliceerd)
Eric Jacobs, gerechtelijk directeur Federale Gerechtelijke politie Brussel
11u05: Koffiepauze
11u30: Positionering, rol en bijdrage van forensic audit binnen de Vlaamse administratie en de lokale besturen Download presentatie
Wim De Naeyer, Manager Auditor, Audit Vlaanderen
11u50: Integriteitsonderzoek door het meldpunt voor integriteitsschendingen van de federale overheid Download presentatie
Gudrun Vande Walle, forensisch auditor werkzaam bij de Federale Ombudsdienst
12u15: Broodjeslunch
13u15: Een kritische analyse van de juridische positionering van de fraude auditor Download presentatie
Meester Joris Lambrechts, Waeterinckx Advocaten
13u40: Paneldebat over de toekomst van de fraude auditoren binnen de publieke en private sector
Moderator: Bruno Lambert, journalist
Deelnemers : Dirk Debruyne (Aliaxis Group), Gudrun Vande Walle (Fed. Ombudsdienst), Steven De Winter (Parket Antwerpen), Commissaris Alain Averhals, (FGP Brussel) en Meester Patrick Waeterinckx (Waeterinckx Advocaten)
16u00: Afsluiting en conclusies door de dagvoorzitter
16u15: Einde – Netwerkdrink
Politie, forensic auditors en corporate private investigators, academici, studenten, magistraten, juristen, advocaten, private bedrijven, financiële instellingen, overheidsinstellingen, lokale, regionale en federale overheden, …
Deze studiedag werd voorbereid door enkele leden van de studielijn Inspectiediensten en fraudebestrijding van het CPS: Bart De Bie, Rudy Hoskens, Alain Duchatelet en Nathalie Roegiers
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.