Donderdag 22 november 2018 (13u-17u), De Kruitfabriek Vilvoorde
i.s.m. PZ ViMa
DEZE STUDIEMIDDAG WERD GEANNULEERD.
Naar aanleiding van de start van de opleiding verhoorcoach vond in 2012 de eerste studiedag rond dit thema plaats; ‘Verhoorcoaches in de Belgische recherchepraktijk’. Twee jaar later, in 2014, werd met de organisatie van studiedag ‘De verhoorcoach aan het werk: evaluatie van de implementatie’ ingezoomd op de meerwaarde en het effect van een verhoorcoach.
Inmiddels ruim zes jaar na de ontwikkeling en start van de eerste opleidingssessie, is de opleiding (het resultaat van de inzet en samenwerking tussen de verschillende Nederlandstalige provinciale politiescholen) aan haar zesde editie toe. Een reden om het fenomeen verhoorcoach nog eens onder de loep te nemen. Met deze derde studienamiddag op donderdag 22 november te Vilvoorde zal het CPS in samenwerking met de PZ ViMa in de Kruitfabriek daarom opnieuw een studiemiddag rond dit thema organiseren.
Dit keer trachten we met de sprekers en de certificeerde verhoorcoaches in te zoomen op het werk en de taken van een verhoorcoach. Doelstelling is een antwoord te geven op de vraag: ‘Wat doet een verhoorcoach eigenlijk?’.
De intentie is om beleid, leidinggevenden, (toekomstige) verhoorcoaches, opleidingsinstanties, overheidsinstanties, geïnteresseerden,… te informeren over de inhoud van het mandaat van deze coaches. Hiermee trachten we transparantie te genereren en geïnteresseerden mee te nemen in de werkzaamheden van een verhoorcoach.
Sprekers uit verschillende domeinen (politie, justitie, opleiding en academische wereld) worden uitgenodigd om hun visie over de interpretatie en invulling van een verhoorcoach te delen. Daarnaast zal er ook met een panel dat uitsluitend zal bestaan uit opgeleide en gecertificeerde verhoorcoaches aan de slag worden gegaan. Casuïstiek zal worden voorgelegd met als doelstelling de meerwaarde, werkwijze, coaching expertise, know how, coachinterventies, coaching resultaten en -effecten, zichtbaar te maken aan het publiek.
Vragen die tijdens de studiemiddag op een praktijkgerichte manier behandeld zullen worden zijn: Wat doet zo een coach concreet? Wat kan dit betekenen voor een korps? Wat kan dit betekenen voor de kwaliteit van het verhoor? Wat betekent dit voor de werknemers in een korps?
Wij hopen u op 22 november in de Kruitfabriek te mogen verwelkomen.
Download hier de flyer in pdf.
Dagvoorzitter: Dr. Lotte Smets, psycholoog en docent opleiding verhoorcoach
12u45: Ontvangst
13u00: Verwelkoming door Hoofdcommissaris Erik Bassleer, Korpschef Politiezone ViMa
13u15: Het verhoor vanuit academisch perspectief
Prof. dr. Antoinette Verhage, UGent, Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht, Onderzoeksgroep IRCP (Institute for International Research on Criminal Policy)
13u45: Coachingtrajecten in de Nederlandse politiepraktijk
Ronald Waanders, Professioneel Verhoorder TGO, Politie | Oost Nederland | Dienst Regionale Recherche | Team Grootschalige Onderzoeken
Jos Hoekendijk, Docent verhoor politieacademie Nederland
14u15: Koffiepauze
14.45: Het belang van kwalitatieve verhoren voor de ‘eindgebruiker’
Daniël Vandenbossche, Afdelingsvoorzitter Rechtbank van Eerste Aanleg Gent
15.15: Panelgesprek met gecertificeerde verhoorcoaches (cases met beeldmateriaal)
Moderator: Lotte Smets
16.15: Netwerkdrink
De Kruitfabriek
Steenkaai 44D, Vilvoorde
Deze studiemiddag werd voorbereid door Lotte Smets en Marc Bockstaele in samenwerking met de Politiezone ViMa.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.