In 2007 bestaat het Disaster Victim identification team twintig jaar. Dit is het perfecte moment om terug te kijken op de activiteiten van de afgelopen 2 decennia en tegelijk ook vooruit te blikken naar de toekomst. Verschillende activiteiten worden gegroepeerd onder logo DVI 20 10, waarbij 20 staat voor twintig jaar slachtofferidentificatie, 10 voor tien jaar necrosearch en 2010 voor de R&D projecten. Het opzet van dit colloquium is om, door een kritische evaluatie van 20 jaar interdisciplinaire samenwerking en vanuit een sociaal-maatschappelijke visie, de nood aan verwetenschappelijking van de politie te verduidelijken aan politie, magistraten, politiek verantwoordelijken, en zo te komen tot een kwaliteitsvollere politionele dienstverlening en een verbeterde rechtszekerheid voor de burger.
Dag 1 handelde enerzijds over de afweging of de rampenplannen in België eerder gericht zijn op crisisbeheer dan wel oprampenbeheer. Anderzijds werd ook onderzocht in welke mate er rekening gehouden wordt met het gerechtelijke aspect wanneer een ramp zich voordoet. Deze dag richtte zich dus niet alleen op rampencoördinatoren, Dirco’s, geïnteresseerden bestuurlijke politie, LTWP, referentiemagistraten terrorisme, etc… maar ook op Dirjud’s.
Op Dag 2 werd enerzijds nagegaan via necrosearch (ervaringen, knelpunten, nieuwe evoluties,…) en anderzijds research en development in een aantal forensische technieken of de materiële bewijslast in het gerechtelijk onderzoek wel als volwaardig wordt beschouwd. Het doelpubliek waren hierbij vooral de gerechtelijke politiediensten, Dirjuds, LTWP, magistraten en geïnteresseerden in forensische technieken in het algemeen.
Ter gelegenheid van de verjaardag van DVI werd tevens een fotoboek uitgebracht (Uitgeverij Van Halewyck) dat een blik achter de schermen van het DVI-team werpt: “Het DVI: als de doden een gezicht krijgen – De identificatie van slachtoffers van ongevallen, misdrijven en rampen”. Dit boek is vanaf november 2007 verkrijgbaar en kan besteld worden bij Uitgeverij Van Halewyck, tel. 016/35.33.06, mark@vanhalewyck.be.
Meer info over het programma van dit tweedaags colloquium vindt u terug in deze folder.
De handouts van de presentaties en teksten van de sprekers vindt u hier:
Presentatie Wouter Jong, Nederlands Genootschap van Burgemeesters
Presentatie Tatiana Ivaneanu, DVI (het Postmortaalzorgtraject)
Tekst Tatiana Ivaneanu, DVI (het Postmortaalzorgtraject)
Presentatie Joan Dewinne, DVI (kritische bedenkingen bij rampenplanning)
Presentatie Joan Dewinne, DVI (Necrosearch)
Presentatie Jean-Luc Gremaud, Gerechtelijke Identiteit, Zwitserland (Waarheidsvinding in moeilijke situaties: problemen en uitdagingen)
Slottekst Willy Bruggeman, voorzitter Federale Politieraad
De posters die op het colloquium werden gepresenteerd vindt u hier:
Poster KUL/DVI Volatile molecules research
Poster Ear Biometrics, Elias Messaike, University of Technology Sydney
Poster Ear Biometrics, Antoon, Universiteit Gent
Poster Detection burried remains, Bart Smedts
Poster burried remains, Eline ESPoster Chemical Ecology, tool in forensic sciences
Van het colloquium is een film gemaakt. Deze film brengt een samenvatting van het colloquium. U kunt deze film hier downloaden.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.