Food for Thought is een tweejarig project van de vzw’s Centre for Policing and Security en Circle of Police Leadership. Als sleutelpartners van de ‘Staten-Generaal voor de Politie #SEGPOL buigen de CPS en CPL zich over de vraag: Hoe zal de politie een antwoord geven op de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid in 2030? We brengen hiervoor diverse deskundigen samen in zes thematische rondetafelconferenties in Vlaanderen en Brussel. De resultaten van deze zes Nederlandstalige rondetafels bundelen we samen met de initiatieven van de Franstalige partners in een publicatie over de toekomst van de politie.
De rondetafelconferentie met als thema ‘Recherche anno 2030’ vindt plaats op 17 juni 2022 in Oost-Vlaanderen, in Utopia in Aalst.
De rondetafelconferenties worden in Vlaanderen en Brussel (om praktische redenen) provinciaal georganiseerd rond 6 verschillende thema’s. Er is echter geen directe link tussen de provincie en het thema. Mensen van overal in Vlaanderen en Brussel zijn dus uitgenodigd. We streven naar een geografische mix bij alle rondetafelconferenties.
De resultaten van de zes Nederlandstalige rondetafelconferenties zullen worden gebundeld in een publicatie en een visietekst 2030 over de toekomst van de politie.
Op 10 november2022 zal een studiedag plaatsvinden waar over de visie 2030 inhoudelijk wordt gereflecteerd vanuit politie en wetenschap, een visie die gedragen wordt door de politie zelf.
Download hier de flyer in pdf.
Hoe en met wie ontwikkelt de recherche een optimale beeldvorming van de omgeving waarin criminaliteit gedetecteerd wordt, onderzoeken plaatsvinden, … Hoe kan de recherche deelnemen aan en accuraat inspelen op een snel veranderende multidisciplinaire omgeving om als partner een integraal en geïntegreerd veiligheidsbeleid te versterken?
Criminaliteit wordt steeds complexer en grenzen tussen de fysieke en digitale wereld vervagen net zoals de boven- en onderwereld moeilijker kunnen worden onderscheiden. Hoe zal de recherche anno 2030 eruitzien binnen deze context?
Hoe en onder welke vorm zullen leiderschap, selectie, rekrutering, opleiding en trainingen bijdragen tot een organisatie die klaar is voor de toekomstige uitdagingen in 2030. Welke profielen moeten recherchediensten vandaag aantrekken om klaar te staan voor de toekomst?
Welk organisatiemodel draagt bij tot een ideaal evenwicht tussen ondersteunende expertise en opsporing op het terrein, creëert een vrije capaciteit om innovatieve ideeën te testen en te evalueren? Wat baat het om een future proof recherche te hebben als ook onze justitie niet mee gaat in deze stroom van versnellingen? Wat verwachten wij van justitie m.b.t. het wetgevend kader ? Wat verwachten wij van justitie mbt vervolging? Hoe zien wij een betere integratie van politie en parket/OR in de onderzoeken ? In hoeverre kan politie mee bepalen waar energie zal in gestoken worden en waar niet? Welke partners kunnen mee met ons de handhaving doen? Hoe zal de bestuurlijke aanpak evolueren in verhouding tot de gerechtelijke aanpak?
Noodzaakt een mondiale “goed georganiseerde criminaliteit” in 2030 een mondiale “goede georganiseerde (politionele) recherche?
Deze vragen worden ingeleid door Peter Hinssen. Peter ging de uitdaging aan om zich te laten onderdompelen in de politie praktijk. Deze unieke blik achter de schermen brengt zijn ongezouten mening in het debat en geeft food for thought voor de discussies aan de verschillende rondetafels.
9u00 | Aanmelding en onthaal met koffie en thee | |
9u30 | Algemene inleiding: de samenleving in 2030 + toelichting werkwijze rondetafels | |
10u30 | Vraag 1 | |
11u30 | Vraag 2 | |
12u30 | Lunchpauze | |
13u30 | Vraag 3 | |
14u30 | Vraag 4 | |
15u30 | Vraag 5 | |
16u30 | Netwerkdrink |
CPS en CPL brengen met deze interactieve rondetafels een divers en gevarieerd publiek samen. Het aantal plaatsen is beperkt. Per tafel nemen maximum 10 personen deel aan het debat. Wie zich inschrijft, neemt ACTIEF deel aan één van de vijf groepen. Bovendien moeten we een aantal methodologische spelregels hanteren opdat de gesprekken van deze ronde tafels kunnen resulteren in voldoende solide data om nadien hierop een toekomstvisie te kunnen enten. In deze is de betrokkenheid en deskundigheid van diegenen die zich inschrijven een belangrijk participatiecriterium. Dit betekent niet dat men over een bijzondere wetenschappelijke of professionele deskundigheid moet beschikken, maar als deelnemer van de tafel vragen we enige passie, betrokkenheid en voeling met het thema.
De samenstelling van de tafels zal vorm krijgen op basis van de expertise, betrokkenheid in de geïntegreerde aanpak (burger, bedrijf, bestuurlijke en gerechtelijke overheden, media, jongeren, maatschappelijk middenveld) of rol in de politieorganisatie. Inschrijven kan zolang er beschikbare plaatsen vrij zijn. De organisatie waakt over diversiteit in de samenstelling van de groepen.
Kortom, we zoeken naar geëngageerde en actieve deelnemers met een blik op de toekomst!
De normale deelnameprijs bedraagt 45 € per deelnemer. In de inschrijving zijn de kosten van de lunch, de koffiepauzes en de netwerkdrink inbegrepen.
Omwille van de geldende coronamaatregelen kunnen er aanpassingen zijn met betrekking tot de catering. We danken u voor uw begrip.
Inschrijvingen met korting:
Leden van de organisaties die structurele partner zijn van het CPS en van CPL, leden van CPL en leden van de organisaties die de basismodule van Blue Connect gebruiken, krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs. Deze kortingen zijn niet cumuleerbaar.
Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd (tenzij anders gevraagd). Geef indien nodig a.u.b. het correcte e-mail-adres op waarnaar de factuur verstuurd moet worden. Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.
Politiemedewerkers: Deze rondetafelconferentie zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.
We gaan ervan uit dat in juni 2022 studiedagen nog fysiek zullen kunnen plaatsvinden. We zullen er alles aan doen om de gevolgen van de coronacrisis voor de activiteiten zoveel mogelijk te beperken, zowel voor onze deelnemers als sprekers. We zorgen ervoor dat de activiteiten veilig en volgens de geldende regels kunnen plaatsvinden. Tijdens de activiteiten zullen de nodige preventieve maatregelen genomen worden en dienen de instructies inzake hygiëne en sociale afstand nauwgezet te worden gevolgd.
Indien een activiteit echter geannuleerd moet worden omwille van een verstrenging van de maatregelen, dan wordt de activiteit uitgesteld naar een latere datum of kan worden geopteerd voor een online evenement. Deelnemers kunnen er dan ook voor kiezen om kosteloos te annuleren.
Adres: Utopia 1, 9300 Aalst
Arne Dormaels, Isabel Verwee, Tom Broekaert, Patrice De Mets, Luc Cap en Jurgen De Landsheer
Het aantal plaatsen is beperkt. Met deze inschrijving gaat men akkoord om actief deel te nemen als gesprekspartner aan één van de vijf tafels.
De organisatie waakt over diversiteit in de samenstelling van de groepen. We zoeken naar geëngageerde en actieve deelnemers met een blik op de toekomst! Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kan u inschrijven.
+32 9 223 24 11 / +32 (0)476 20 29 40
Kantoor- en postadres:
Pacificatielaan 27
B-9000 Gent
Maatschappelijke zetel:
Gouvernementstraat 1
B-9000 Gent
Meer dan 30 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.