10-11-12 juni 2025 + terugkomdag enkele maanden later
Deze opleiding is een initiatief van de studielijn politionele bevoegdheden van het CPS
Piloot: Prof. dr. Lore Mergaerts
Daar ging ik dan, helemaal klaar voor het verhoor…
Er was echter meer dan één ding waar ik aan had moeten denken…
Op een dag verdwijnt Jessica en meldt de vriend Rob dit aan de politie, hij lijkt helemaal overstuur en vertelt kortweg dat dit niet normaal is.
Er wordt gezocht en alle registers worden opengetrokken .
Plots verdwijnt ook Rob en drie dagen later duikt hij terug op. “Ik ben ontvoerd geweest en vastgehouden in de koffer van een auto, maar gelukkig ben ik ontsnapt aan de hel!”.
Ondertussen is in de onmiddellijke omgeving van de locatie ook het lichaam aangetroffen van Jessica, door geweld om het leven gebracht.
Wat wisten we ondertussen? De computer van Rob is gebruikt tijdens de drie dagen van ontvoering, Jessica sloot recent een levensverzekering af en Rob is de enige begunstigde. Verder verklaart een vriendin aan de politie dat Rob haar toefluisterde weldra een vrij man te zijn, en uit het dagboek van Jessica blijkt dat ze schrik had van haar geliefde, waarom?
Hier had ik beter even bij stilgestaan om het verhoor van Rob met bijstand van zijn advocaat aan te vatten.
Maar hoe pak ik dit aan?
Hoewel binnen de politiescholen tot op zekere hoogte aandacht wordt besteed aan het verhoor, verschilt de aandacht die aan verhoortechnieken wordt besteed en de klemtonen die hierbij worden gelegd sterk tussen de verschillende politiescholen, waarbij tevens nagenoeg geen specialistische verhooropleidingen worden georganiseerd. Het stellen van goede vragen om zoveel mogelijk informatie in te winnen blijkt voor veel verhoorders dan ook een moeilijke opgave. Om aan de nood en vraag voor een algemeen kader en het inoefenen van vaardigheden voor het verhoren van verdachten tegemoet te komen, wordt aldus een opleiding georganiseerd die voortbouwt op de basisvaardigheden die worden aangeleerd tijdens de politieopleidingen. Tijdens de opleiding zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan de voorbereiding van een verdachtenverhoor, waarbij de klemtoom wordt gelegd op het detecteren van kritieke informatie (mogelijk bewijs), het strategisch inbrengen van bewijs en het omgaan met een actieve advocaat tijdens verhoren. Momenteel worden advocaten die bijstand verlenen aan verdachten tijdens verhoren immers opgeleid om hun rol zo goed mogelijk te vervullen, waardoor er een onevenwicht in het niveau van opleiding dreigt te ontstaan.
De opleiding die we aanbieden, werd gecreëerd in nauwe samenwerking met gewezen commissaris en ervaren rechercheur Rudi Schellingen (PZ CARMA). De opleiding is gebaseerd op de principes van investigative interviewing en staat wereldwijd garant voor een correcte aanpak bij een onderzoekend vraaggesprek. De nadruk ligt dan ook op een onderzoekende houding en informatieverzamelende verhoorstijl, met in achtneming van de geldende procedures en waarborgen. De principes die het uitgangspunt vormen van de opleiding en de suggesties die worden aangereikt zijn evidence-based en worden sinds 2021 tevens internationaal vooropgesteld en onderschreven door de Verenigde Naties (zie https://interviewingprinciples.com/).
Lesgevers: Joris Verheyen (PZ CARMA) & Prof. dr. Lore Mergaerts (KU Leuven)
Eerste opleidingsdag (10 juni 2025: 9u00 – 17u00)
Tweede opleidingsdag (11 juni 2025: 9u00 – 17u00)
Derde opleidingsdag (12 juni 2025: 9u00 – 17u00)
Terugkomdag (9u00 – 17u00) – wordt enige maanden later georganiseerd
3-daagse opleiding ‘Verhoor van verdachten’ 22-23 januari 2024 + terugkomdag te Leuven
4-daagse opleiding ‘Verhoor van verdachten’ 11-13 juni te Gent (Ledeberg) – Terugkomdag volgt later.
Zowel leden van de geïntegreerde politie als externe actoren die verhoren uitvoeren, meer inzicht willen verwerven in het uitvoeren van een verhoor of zich verder willen bekwamen in het uitvoeren van verhoren, kunnen aan deze opleiding deelnemen. De doelgroep van de opleiding is dan ook divers en slaat onder andere op politie, magistratuur, inspectiediensten, bijzondere en private opsporingsdiensten, forensic auditing, fraudeonderzoekers, leden van het verzekerings-, bank- en financiewezen, gerechtsdeurwaarders, gerechts- en gedragsdeskundigen, verhooradviseurs en -trainers, wetenschappelijk onderzoekers, etc.
Kostprijs: 690 euro. Op de opleidingen van het CPS is de korting voor structurele partners niet van toepassing. Onze opleidingen zijn vrij van BTW.
Het aantal plaatsen is beperkt tot 15. De opleiding kan pas doorgaan als er tenminste 12 deelnemers zijn.
Cursusmateriaal, inbegrepen in de deelnameprijs: Schellingen, R. (2020). Het verdachtenverhoor. Een roadmap. Brugge: Van den Broele
Andere aanbevolen achtergrondliteratuur (niet inbegrepen): Schellingen, R. & Scholten, N. (2014). Het verdachtenverhoor: meer dan het stellen van vragen. Mechelen: Kluwer.
Politiemedewerkers: deze opleiding zal erkend worden als baremische opleiding. Ook burgers kunnen aan deze opleiding deelnemen.
Brussel: locatie nog nader te bepalen
Centre for Policing and Security VZW, Nathalie Roegiers, Driekoningenplein 20, 9820 Merelbeke
Tel. +32 476 20 29 40, email sec@policingandsecurity.be
Ondernemingsnr. BE 0449.873.429
Bankadres: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel, Bankrekening: IBAN: BE09 0012 0873 2457, BIC: GEBABEBB
Na uw online registratie ontvangt u onmiddellijk een mail dat uw inschrijving bevestigd is is. De factuur volgt later en ontvangt u van het secretariaat via email.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.